חדשות

מחאת המתמחים השפיעה: בבתי החולים יבחנו מעבר למשמרות מקוצרות

שלוש מתכונות של תורנויות מתמחים ייבחנו בבתי חולים: ב"אסותא" ינסו תורנות של תשע שעות ובבתי החולים של ה"כללית" ינסו פיילוט תורנות בת 16 שעות | ארגון מרשם: "הפיילוט של ה'כללית' הוא עבודה בעיניים"

מחאת המתמחים. צילום: ארגון מרשם

שלוש צורות של משמרות-מתמחים ייבחנו בתקופה הקרובה בלפחות חמישה בתי חולים בישראל. לא מן הנמנע שעוד בתי חולים ינסו לבחון עוד מתכונות במקום תורנות בת 26 שעות שהמתמחים דורשים לקצרה.

ב"שיבא" יש כוונה לבחון תורנות בת 21 שעות; בשלושה בתי חולים של שירותי בריאות כללית – ככל הנראה "בילינסון", "סורוקה" ו"מאיר", ייבחן פיילוט תורנות בת 16 שעות, ואילו ב"אסותא אשדוד" יבחנו תורנויות בין תשע שעות ועד 16 שעות. ב"כללית" אמורים להשלים בימים הקרובים את תכנית הפיילוט ולקבוע באילו מחלקות הוא יבוצע, באיזה היקף, מתי יחל ובמשך כמה זמן הניסוי הזה ייבחן.

בארגון המתמחים מרשם בירכו על "ההבנה שתורנויות 26 שעות הן נחלת העבר ואולם בפיילוט לקיצור תורנויות המוצע על ידי ה'כללית' עובדים על הציבור ועל המתמחים".

ב"אסותא אשדוד" גם עתה נמשכות משמרות המתמחים במיון בין תשע ל-16 שעות ועתה יש כוונה לבחון את יעילותן גם במחלקות נוספות. ייתכן שהניסוי הזה יחל שם ביולי הקרוב, בהתאם לאישורים שונים שיידרשו לשם כך.

הדרישה לקצר את תורנות המתמחים מ-26 שעות, הנהוגה כיום בכל בתי החולים, באה לאחר שהמתמחים עברו לעבוד במשמרות של 12 שעות בלבד בשבועות האחרונים בעיצומה של מגיפת הקורונה.

ד"ר ארז ברנבוים, מנכ"ל "אסותא אשדוד", אמר השבוע ל"מעריב": "אנחנו ערים לצורך האנושי ולשינוי שחל במאפייני ההתמחות בשנים האחרונות. בהתאם לכך אנו בוחנים בחיוב עדכון מתכונת המשמרות של המתמחים".

בתוך כך נמשכת מחאת המתמחים. היום (ה', 13:00), במהלך יום העבודה, ייצאו מתמחים וסטאז'רים מכלל המחלקות בבית החולים העמק בעפולה למחות נגד תורנויות של 26 שעות. המפגינים ימחו גם על הפיילוטים שצפויים להתחיל בשיתוף ההסתדרות הרפואית בבתי החולים של הכללית וב"שיבא", שלטענתם לא צפויים להביא בשורה אמיתית למתמחים.

ממרשם נמסר: "אנחנו מברכים על העובדה שיש כבר הבנה שתורנויות 26 שעות הן נחלת העבר ואולם בפיילוט לקיצור תורנויות המוצע על ידי ה'כללית' עובדים על הציבור ועל המתמחים. אם המתמחים עדיין יעבדו יותר מ-300 שעות בחודש כי את השעות שיורדות מהתורנות דורשים מהם להשלים בימים אחרים או סופ"ש, לא עשינו כלום והציבור ימשיך לקבל רפואה מרופאים שחוקים ועייפים.

"זה רק ניסיון להשתיק אותנו ואת המאבק שלנו למען המתמחים והציבור אבל אנחנו לא קונים את זה. נמשיך במאבק עד שיהיו פתרונות ראויים שיאפשרו למתמחים תנאי העסקה של בני אדם".

בשבוע הבא (ג') מתכוונים המתמחים למחות מול ביתו של שר הבריאות יולי אדלשטיין במחאה שתימשך 26 שעות.

נושאים קשורים:  קיצור תורנויות,  מתמחים,  מחאת המתמחים,  חדשות
תגובות
22.05.2020, 10:44

ילדינו, אל תוותרו! כל הנימוקים של צרכים כלכליים, להיכנס מתחת לאלונקה ומקצוע שולייתי והצורך ללמוד בהתמחות היו גם כשאנחנו היינו מתמחים לפני 20 ו30 שנה עם 36 שעות תורנות. הנימוקים הללו נכונים בהחלט אבל אין שום סיבה שיגזלו את שנותיכם היפות את בריאותכם הגופנית והנפשית ואת חיי המשפחה שלכם. אפשר למצוא פתרון.

אנונימי/ת
22.05.2020, 10:48

מבינה את הרצון לחיים נוחים וקלים, עם זאת לכל מקצוע דרישות הכשרתו, וכל סטודנט לרפואה מודע לכך שבדרך למומחיות עוברים מס. שנות התמחות.
נכון שיש עומס בהתמחות, אך הוא פחת מאוד עם השנים, ולזרוק מספרים בלתי מבוססים של " 300 שעות עבודה בחודש " , שאף מתמחה לא עובד כיום, זה פופוליסטי בלבד. גם חשוב לזכור, כי חלק ניכר מההתמחויות כרוכות בתורנויות שאינן כה תובעניות, ומאפשרות מנוחה .
ככל שמתמחים ימצאו את עצמם יותר בלילות, בתורנויות מקוצרות, הרי שהמשמעות, שלא ינכחו בבתי החולים בבקרים, לא יחשפו לישיבות, דיונים קלינים, הוראה או הדרכה אישית, ואולי רופאי העתיד לא יהיו עייפים, אבל הכשרתם תיפגע, והטיפול בחולה בוודאי לא יוטב

אנונימי/ת
22.05.2020, 11:48

בדיוק מה שנאמר לפני שקיצרו מ36 ל26 שעות, האם לדעתך ההכשרה נפגעה מקיצור זה?

אנונימי/ת
22.05.2020, 20:29

גם הרמטכ"ל היה פעם טירון ועבר קורס מכ"ים. כל המומחים של היום עשו תורנויות. למדו והשתפשפו. הדור שלי המשיך לעבוד יום עבודה מלא לאחר התורנות. לא בכינו ולא יללנו. זהו מקצוע הרפואה. מי שלא מתאים לו שלא יתמחה או שלא ילמד רפואה וחייו יהיו קלים יותר. מספיק עם הבכיות והקיטורים. לחילופון אפשר לקצר תורנויות ולהאריך את שנות ההתמחות. כיום מסיימים התמחות אך המתמחים אינם עצמאיים כי הם חלק ניכר מזמן ההתמחות אינם במחלקה כי הם הולכים הביתה לאחר התורנות.